Monday 2 March 2009

Aku dan Kesum




this is for u IU, Yatt & Aymy
cara2 nak tanam pokok kesum utk yg tinggal negara sejuk cam ireland ( haha..cam terer)

bahan2:
1 bekas -yg tak di tebuk bawahnya eg baldi, tong sampah. Jo guna bekas size 10litres, jadi tak perlu nak tukar2 pasu bila pokok besar.
ranting pokok kesum secukupnya - yg beli kat asia market, buang daun2 dulu..
compost secukupnya
air secukupnya
baja secukupnya - jo guna baja rose slow release, baja 1 kali aje. agaknya klu rajin baja lagi besar.

Cara:
  • masukkan compost kedalam bekas.
  • masukkan air byk2 sampai air bertakong macam lecak
  • cucuk ranting pokok kesum sepenuhnya
  • taruk sedikit baja- kalau nak taruk later pun ok
  • simpan dalam rumah.
  • tambah air kalau air makin kurang. kalau kurang air pokok akan kering, layu..mati.
  • lepas setahun jadi la macam dlm gambar ni.
  • jo tak potong pokok ni. kalau nak guna, petik ajer daun2 tu. Kak Hani Ogawa punya daun kesum berbunga. jo punya tak pernah berbunga..mabuk daun kot.
  • lepas setahun dalam bulan 3, boleh la potong pendek pokok ni, tanam baru. gambar ni sebelum jo cantas pendek . daun2 yg di petik simpan dlm freezer. itu saja rakan2.
  • kalau rajin tu kasi la baja...apa2 baja pun ok.

33 comments:

CikMin said...

mak aiii jo....kt sini pun x jumpa daun panjang tu...buleh wat ulam tu jo...

Anonymous said...

ulam kesum?? cam mana tu? jo tak pernah makan..tanam suka..makan utk buat laksa aje min..asam pedas tak minat kat rumah ni..

XXX
jo

azIEda said...

banyak nya daun kesom.. to me , it is herb yg sangat berharga... love assam pedas, as well as tomyum and also what else we do with kesom?

princessharyati said...

jo first time tgk daun kesum dah naik mcm pokok tu besar2 daun dia... baja apa pakai tu sampai subur mcm tu sekali.. umah kat kmpung just duk dlm longkang naik pun ala2 gitu2 hehhehe

iu @ wid said...

akak.. beshnyeeeeeee
bgla tips camne nk tanam kesom jadi gituuuuu.. geram nengok wat asam pedas ke laksa ke..besh sangat tuuuuuuu!!

asenye kalu biar daum kesum tu nt beberape tahun lagi umah kak jo akan ditelan ngan pokok kesumm tuu.. sy bru nk tanam..

Aymy with love said...

Kak jo, banyaknyer daun kesum tue... meh bagi petua camne nak tanam... i tanam asyik mati jerr... huhhu...

hana said...

ya rabbi!! mmg gumuk gedempo daun kesummu kak.jo!! walaaaaaaaaaa jelesnyerrrrrrrrrrr!! kita tanam cili pon mampuih! klu kesum pon ntah2 serupa nasibnyer! hihihi.. ppon tQ tips tuh! nnti nk jugak la try!

Sally said...

wah Jo sejuk tangan awak..menjadi betul kesum nya..jeles tgk, kita kat M'sia ni pun tak jadi2 lagi x tanam..tengok kesum awak ni, teruja nak tanam gak la.

lelayong said...

Kak Jo..terkejut lela nengok pokok daun kesum tu, seumur hidup nilah pertama kali tengok pokok kesun tinggi camtu,agak2nya tinggi dari lela ni, hehehehehehe..kak jo guna baja apa tu? (baja utk daun erk?)

Mat Gebu said...

Jooo!!!, ini pokok kesum ke, "belukar"...caya lahhh, 1st time u tgk pokok kesom besar mcm ni...

Siti @ nurie said...

besonyer daun kesum akak.....ltk baja aper kak?.mgm tnam dlm pasu dlm umah erk?

anawahid said...

kak Jo... makkk aiiii bole pitam pastu demam seminggu pasai tekojot tgk pokok kesum akak tuh...Subhanallah.... yg ader dpn rumah tu pon x gemok subur camtu... ada bubuh baja ker???

baincardin said...

besarnya daun kesum tu kak? "0

puas makan buat ulam tu...;)

Shafidah Shamen said...

makk oiiii..bosarrr ehhhhh!

nana zaharey said...

seriously.. besar giller... heheh... mmg xpernah jumpa pokok kesum besar cam nie... heheh boleh masuk buku world record nie...

Valisa said...

wow fantastic. thanks for the tip! You letak tak pokok ni kat luar in summer or spring or only inside the house? Does it need a lot of sunlight?
Sorry banyak soalan. This winter has been the coldest ever int he netherlands. My bunga kantan, pokok kari, pokok limau purut semua mati.
Thanks
Lisa

hanieliza said...

salam..
mak oiiiii..besarnya pokok kesum...
daunnya macam boleh buat lepat...
wakakakka...
kkaliza mmg suka bertanam esp. daun kesum..kari pandan..kunyit..tapi le ni agak sibuk so pokok semua dah gone...
nampaknya kena buat projek tanaman baru la..

lemongrass said...

Jo,
boleh main nyorok2 kat belakang pokok kesum tu, hehehe.But memang lah cantik n gemuk betul daun kesum u!

jo ayee said...

sally: agaknya weather kat sini kot.

Lela: guna baja bunga rose..cam tak de kene mengenakan, tu pun baja sekali dlm setahun.

siti nurie: aah , tnm dalam bekas yg tak der lubagn bawah utk air betakong. tanam dlm rumah.

baincardin said...

uikhhsss...ni kene bagitau mak ni, guna baja bunga ros. bagus tips ni. thank you kak Jo! ^_^

lelayong said...

kak jo..tul tu, takde kena mengena..tapi tengoklah hasilnya..tu kalau letak baja daun silap2 lagi lebat, hehehehe..untuk kak jo, bravo dari lela..tabik springgggggggggggggggggggggg.....class gitewww..

Pul..ko bgtahu mak, suruh dia tanam kat kampung pas mak pencen nanti, hehehe..bila tengok pokok kesum kak jo terasa cam nak try plak, tapi gerenti hangat2 taik ayam ni, ngeh ngeh ngeh

rinnchan said...

Orang Mesia tanam kesom punnnnnnnn tak segemuk tu Jo..muahahahahahaaaa.... Ngada2 jugak pokok kesom ni ekkk. Duduk kat obesi baru nak tunjuk keobesitiannya ekkk....

Napie said...

wahhh oreder asam laksa UK satuuu!!!hehehee

noorcahaya said...

boleh main semunyik2 belakang pokok kesum (dah tak panggil daun kesum dah)... sape kat mesia ade benih kesum ni tlg bagi tahu saya ok....

shima said...

huh??? tu pokok kesum ker????? tgk mcm pokok janda merana tepi tasik shah alam jekkk giler gemuk!! iksshhh species mana ni kak jo?? ya Allah... (sambil dok gosok2 bijik mata)

Jamie said...

mak aiii... besor giler pokok kesum tuh.. tanam kesum tak penah hidup.. kena try tips yg u bagi nie...

blogresipi said...

Wah..nak tanam jugak... Kat finland takde jual daun kesum... dapat satu pokok macam ni pueh hati betul ni :)

nac said...

great language!! thank you for posting it!! online poker uk

-: Fara_Lan :- said...

u mang ai.. bosa betoi daun kesum tu.. gemuk2 pulak tu..

inspirasicyber said...

banyaknya daun..boleh jimat duit..x payah lagi beli kat pasar

アヌム ちゃん said...

lebat gilaaa daun dia..besar n panjang2 pulak tu..huhuuuu..syiok2..

BugsCrafting said...

terus terang sepanjang idup cikbugs tak penah cikbugs tengok kesum yang cenggini besaaqqqqqqq.... ish ish ish
ada ka benih mcm ni kat Kedah??? kesum atau cenehom ni kecik ja ... cikbugs pun nak try la cara penanaman ni....mana tau mejadik

Mohamad said...

alhamdulillah nak cuba tips2 yg di beri dan cuba tanam dalam rumah insyallah moga kali ni berhasil