500g hati
1 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil cili boh
1 labu bawang bangla ( dipotong empat atau enam shaja)
1 batang cili merah dihiris serong
1 batang cili hijau dipotong serong
3 biji bawang putih dikisar
1 inci halia dikisar
2 sudu kecil lada hitam ditumbuk kasar
1/2 sudu serbuk lada putih
1 sudu makan tomato sos
3 sudu besar kicap manis
Daun bawang hiris sepanjang 2 inci
garam secukup rasa
- Bersihkan hati ayam dan lumur kan dengan serbuk ketumbar, cili boh dan serbuk kunyit. Ketepikan.
- Panaskan minyak sedikit dan tumis bawang putih dan halia.. Masukkan hati ayam dan serbuk lada hitam /putih. Gaulkan dan tutup kuali selama 5 minit. Buka kuali dan balik2 kan hati dan tutup lagi kuali selama 5 minit.
- Kemudian buka penutup kuali dan masukkan cili hiris, bawang, daun bawang, tomato sos dan kicap manis. Masukkan garam sedikit. Balik2 kan .. lalu matikan api sesudah hati ayam menjadi empuk. Boleh tambahkan sedikit air jika terlalu kering..
No comments:
Post a Comment