Thursday 31 July 2008

Gulai Darat Udang & Nenas

DSCF6217 copy

Bahan:
1 tin santan 400ml*
2 sb rempah kari/rempah gulai*
4 hiris lengkuas-kisar*
3 ulas bawang merah-kisar*
2 ulas bawang putih-kisar*
1 sb cili kisar*
1 sk biji ketumbar- tumbuk*
1 genggam daun kesum*
sedikit kunyit*
300gm udang
nenas
garam

Cara:
  • masukkan semua bahan *. kacau hingga mendidih. masukkan nenas & udang. masukkan garam. rasa

Thursday 24 July 2008

Potato Hotpot

potatohotpot


Bahan inti:
300g mince beef
4 ulas bawang putih - chopped
2 biji bawang besar - diced
1 tin chopped tomato
sayur campur ( carrot, peas, celery)
1 sb serbuk kari
mixed herbs
1/4 cwn minyak
1 sb tepung gandum-campur dgn 3 sb air
garam +perasa secukupnya

Bahan toppping:
potato secukupnya-hiris nipis gaul dgn sedikit garam, pepper & minyak
mozzarella cheese
parsley

Cara:
  • panaskan minyak. tumis bawang putih, masukkan bawang besar hingga layu, masukkan sayur2 campur, masakkan hinnga hampir perang.
  • masukkan serbuk kari, daging, masak 5smin.
  • masukkan tomato, herbs.bila hampir kering masukkan tepung gandum, garam + perasa
  • masak hampir kering
  • greas baking pan. masukkan inti. susun potato yg di hiris. masak hingga potato lembut perang ,oven 200degC, taburkan cheese. masak lg hingga cheese cair

Wednesday 23 July 2008

Pizza Doh-soft crust

DSCF5817 copy


Tomato Sauce:
2 tin chopped tomato-kisar
5 ulas bawang putih-tumbuk
1 senduk veg / olive oil
1 sk italian herbs
1 sk black pepper
garam & perasa
Cara:
  • panaskan minyak. tumis bawang putih hinnga wangi. masukkan tomato & etc. masak hingga pekat.

Bahan Pizza Doh:
450gm tepung gandum
280 ml air suam
7-11gm yeast atau 2 sb rata
1 sb gula
1 sb rata garam
1 ulas bawang putih tumbuk
1 sb olive oil atau minyak masak
Cara:
  • bancuh air, yeast, gula biarkan 5min hingga berbuih. masukkan bahan2 lain dalam breadmaker. switch on machine pilih "doh only" program. sambil tuang bancuhan air yeast, dan minyak. tunggu process siap, doh akan naik 2 kali ganda.
  • panaskan oven to max.220degC. panaskan pizza pan juga.
  • taburkan meja dengan 3 sudu besar tepung, ratakan. tuangkan doh yg dah siap. bentuk 3 biji bulat sama size. tambah lagi tepung jika perlu. (doh ni lembik, melekat kat tangan).
  • bila pizza pan dah panas, kluarkan. taburkan 1 sb tepung atas pizza pan. ambil satu biji doh. tekan nipis dgn tangan , angkat atas pizza pan di tabur gandum tadi. nipiskan dan ratakan lagi. cucuk dengan fork. letak tomato sos, pizza topping cheese etc.
  • bakar api 220deg 10-15min.
tips:
  • masa menipiskan doh avoid using rolling pin .tekan2 dengan jari
  • for softer crust, doubling your pans (stacking one on top of another).
  • the other secret of success is using a pizza stone. put this in the oven when it is cold and then turn your oven onto its hottest temperature. when you are ready to assemble your pizza, roll out the dough and carefully place it on the hot stone. quickly assemble your toppings . place it back in the oven for about 10 minutes and that’s it. i let the stone reheat for the second pizza while we are eating the first
  • do not overcook!!
softcrustpizza

Monday 21 July 2008

Colek Pauh

DSCF5762 copy
Buoh pauh, irih ko cice ko, pah tu bubuh 2 sudu make cuko,1 sudu make gulo, gare sikik, belace sikik, lado burong sikik. kuca-kuca. pah tu make la. teringak make kat kapong pete-pete. rindu weh

Ikan Kukus ala Mat Gebu

DSCF5742 copy

resepi copy paste from ikan senangin kukus @CMG@tiffinbiru.
ayyyooo mat..1st n lst kot buat ni..bahan SUSAH sgt nak carik kat sini..ni pun punya la lama tunggu ..baru la cukup semua bahan. anyway thx for sharing ya mat..

Bahan Utama:-
4 - 5 keping daging ikan senangin*-guna 2 ekor seabream
1 camca teh serbuk lada sulah*
1/2 camca teh garam*(*digaul dgn ikan dan perap 20 minit)
1/2 batang lobak merah, dihiris halus
1/2 batang leek, dihiris halus
3 biji cendawan butang, dihiris halus
1 camca teh tepung jagung

Bahan Disatukan:-

2 ulas bawang putih, dicincang halus- guna 6 ulas,tumbuk halus goreng api sedarhana dgn 2 sudubesar minyak.tos. bawang putih goreng tabur bila menhidang.

4 biji bawang merah kecil, dihiris halus
1 inci halia, dihiris halus
4 biji cili padi, dihiris halus-tak taruk coz tak nak pedas
1 camca besar hirisan daun ketumbar
1 kuntum bunga kantan, dihiris halus
1 batang serai, dihiris halus
1 camca teh minyak bijan
1 camca teh minyak masak-guna minyak goreng bawang putih
3 camca besar sos ikan
4 camca besar jus limau kasturi
1 camca teh gula

Cara membuatnya:-

1. Panaskan kukusan. Gaul ikan yang diperap tadi dengan tepung jagung, gaul rata dan susun dalam bekas tahan panas. Tuang bahan disatukan atas ikan hingga rata. Tabur lobak merah, leek dan cendawan butang yang dihiris tadi.
2. Kukus atas air mendidih selama 10 - 12 minit. Angkat dan hidangkan panas bersama nasi dan sambal belacan buah kunin....

ikankukus copy

bahan yg lupa nak snap : daun ketumbar, tepung jagung & bawang merah

Saturday 19 July 2008

Nasi Lemak Sambal Udang

DSCF5642 copy

Sambal Udang
Bahan:
400gm udang
3 senduk bawang besar kisar
1 senduk cili kering kisar
4 ulas bawang putih-tumbuk
1 senduk minyak masak
2 sudu besar cili sos
secubit asam jawa
3-4 sudu besar gula
1 sudu besar garam atau secukupnya
1-2 cawan air

Cara:
  • panaskan minyak, tumis bawang hampir kering. masukkan cili & bawang putih masak 4 min. masukkan gula, asam jawa, tumis sampai kering dan masukkan cili sos & masak sampai naik minyak. masukkan udang, masukkan air secukupnya. rasa.
~my loyal customers~
Nasi Lemak
Bahan:
2 cwn beras
2 cawan santan
sedikit garam
halia, bawang hiris & daun pandan

Wednesday 16 July 2008

Butter Prawn

DSCF5620 copy

ref: adapted from butter prawn@Jeni -buat half, cukup for 2. sedap & sedap 5* to this recipe

STEP 1: spicy & crispy prawn-pic below

Bahan A:
600 gm udang besar
1 camt. gula
1 camt. garam
1/2 camt. lada hitam
1 camt. minyak bijan
Bahan B:

3 camB tepung jagung
1 camB serbuk kari ikan
STEP 2 : kuning telur crumble-pic below
Bahan C:
3 biji kuning telur
1 camB susu cair
1/2 camt. garam
1/4 camt. serbuk lada hitam
2 camB butter
STEP 3 : spicy toasted breadcrumb-pic below
Bahan D:
2 keping roti sandwich- kisar jadikan breadcrumb
1 camB bawang putih - dicincang
2 camB cili padi - dicincang
1 camB daun kari - dicincang
2 camB butter

Bahan Perisa:
1 camB sos tiram
1/2 camB gula
1/4 camB serbuk lada hitam

note:
steps: 2 & 3 boleh buat awal2, simpan dlm bekas tertutup. taruk dlm fridge.

Cara:

  • step 1: Bersihkan udang, buangkan kakinya dan keringkan. Perap udang dengan BAHAN A selama 20 minit or more. Campur B ketepikan. teruskan dgn step 2 & 3, bila dah siap dgn step 2 & 3 barulah masukkan udang yang telah diperap kedalam BAHAN B, gaul rata. Panas 2 cwn minyak. goreng terendam udang tadi 3-4 ekor sekali goreng selama 3 min. angkat sejat. ulang hingga udang habis. jgn terlebih masak!
  • step 2: Kacau BAHAN C sebati. Panaskan kuali, masukkan butter .Biar betul2 panas. Kemudian, masukkan campuran C, kacau dgn garpu dengan cepat untuk mendapatkan telur goreng yang halus dan rangup. Angkat dari kuali. tos minyak. ketepikan
  • step 3: Panaskan kuali dengan butter. Api sederhana,goreng bawang putih, cili padi dan daun kari hingga wangi. masukkan breadcrumbs. masak hingga garing. tos minyak. ketepikan
  • step 4: masukkan BAHAN PERISA kedalam kuali yg berisi butter cair dari step 3. kacau. masukkan "spicy & crispy prawn". gaul serata. angkat hidang atas pinggan. Lastly tabur "spicy toasted breadcrumb" dan "kuning telur crumble"
STEP 1: spicy & crispy prawn
Collage5
Bahan A:
600 gm udang besar
1 camt. gula
1 camt. garam
1/2 camt. lada hitam
1 camt. minyak bijan
Bahan B:
3 camB tepung jagung
1 camB serbuk kari ikan
-------------------------------------------------------------------------------------------------
STEP 2 : kuning telur crumble
Collage3
Bahan C:
3 biji kuning telur
1 camB susu cair
1/2 camt. garam
1/4 camt. serbuk lada hitam
2 camB butter
-------------------------------------------------------------------------------------------------
STEP 3 : spicy toasted breadcrumb
Collage4
Bahan D:
2 keping roti sandwich- kisar jadikan breadcrumb
1 camB bawang putih - dicincang
2 camB cili padi - dicincang
1 camB daun kari - dicincang
2 camB butter



Monday 14 July 2008

Kuew Tiaw Goreng Basah

DSCF5543 copy

ref: mee goreng basah by tulip77@myresepi.com

Bahan-bahan ( 5 org makan )

  • 600g mee kuning
  • 2 ekor sotong
  • 6 ekor udang basah
  • 3 pokok sawi
  • 1 sb pes lada kering
  • 2 sb minyak masak
  • 1/2 sb sos tiram
  • 4 sb sos tomato
  • 1/2 sb kicap pekat
  • 3 cawan air panas
  • 3 ulas bawang putih
  • garam, gula & ajinomoto
  • ** lada jeruk **
  • cuka
  • gula & garam
  • lada besar hijau

Cara-cara

  1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan pes lada tumis sekejap. Masuk sotong & udang gaulkan sebati.
  2. Masuk sos tomato,sos tiram,kicap pekat,gula,garam dan ajinomoto. Kacau biar sekata. Masuk air panas dan biar menggelegak. Rasa cukup semua bahan perasa. Adjust ikut selera anda.
  3. Masukkan mee kuning & gaul sebati. Masukkan pula sawi (daun shj), kalau nmpak air mcm dah kering atau tak cukup basah blh tambah lagi air panas.Kecilkan api & biar selama 4minit. Kemudian gaul2 sekejap,bila semua perasa dah meresap dalam mee, tutupkan api. Masukkan taugeh dan gaul sekata.Dalam gambar xda taugeh...stok taugeh takda kat umh...
  4. Alihkan mee kuning dari kuali, jgn biarkan dlm kuali, air mee akan kering. Makan panas2 bersama lada jeruk,taburkan dgn daun bawang & bawang goreng.
  5. Lada jeruk : Potong lada menyerong. Dalam mangkuk masukkan lada. Masukkan juga cuka hingga menutupi lada. Masukkan garam & gula. Rasa ok ke tak...adjust ikut selera anda. Lada jeruk nih buat banyak pun takpa sbb boleh simpan dalam peti sejuk.

Sunday 13 July 2008

Chicken Thai Green Curry

DSCF5521 copy

Bahan:
500gm ayam-potong kecil
2 sb mae ploy green curry paste
1 tin, 400ml santan
rebung
1 cwn air
2 helai daun limau purut
1 genggam basil
1 asam keping
1 sk kunyit
garam secukupnya

Cara:
masukkan curry paste, air, daun limau purut, asam keping, kunyit ke dlm periuk. didihkan. masukkan ayam. masak 5min. masukkan santan, kunyit, dan garam secukupnya. biarkan mendidih sambil dikacau. masukkan rebung, basil. masak hinggan ayam masak & rasa.




Tuesday 8 July 2008

Banoffee Pie


CMG, ummi & SL..truly appreciate your acknowledgment.:)

DSCF5452 copy
ref: lia@smiling kitchen


Bahan:
sweet pastry-click here
whipping cream-pukul dgn sedikit gula
2-3 biji pisang-potong nipis
toffee filling

Toffee Filling:
75g butter
50g dark brown sugar
300gm susu pekat manis
3 sb fresh milk atau susu sejat
  • panaskan butter api sederhana, masukkan gula. masak hingga gula cair. masukkan susu pekat manis & susu cair. atas api sederhana, kacau sentiasa hingga pekat. *senang hangit!!
  • sejukkan 5min. curah atas pastry. susun pisang. hias dgn whipped cream. chilled . eat cold

pie copy

Monday 7 July 2008

Sweet Pastry

sweetpastry copy600

ref: lia@smilingkitchen

Bahan:
300g tepung gandum
150g butter
5 sb gula
2 biji kuning telor
3 sb air

Cara:
Gaul tepung, butter, gula & kuning telur dgn jari sampai berderai. masukkan air. uli mebentuk doh. tutup dgn cling film, perap dlm fridge 30min. canai sebesar size tin( 20-22cm). cucuk2 permukaan . biarkan 30 min. letakkan alas greaseproof & kacang2 . dan bakar 15min@180degC. keluarkan greaseproof paper + kacang. bakar lg 5min atau sampai permukaan kering & perang.

Sunday 6 July 2008

Saturday 5 July 2008

Bihun Goreng Singapore

DSCF5351 copy

recipe C&P from sofinar@myresepi.com

Bahan:
1 bungkus bihun - direndam dulu
300g daging - dipotong kecil2
3-4 keping fish cake
sayuran campur - carrot, jangung dan kacang pis
3 sudu makan cuka
6 ulas bawang putih
1 sudu makan lada hitam / lada putih
2 biji tomato - potong nipis jika suka
garam dan gula secukupnya
cili api- potong nipis + kicap sebagai sos

Cara-cara

  1. lada hitam ditumbuk halus bersama dengan bawang putih
  2. panaskan minyak, goreng daging hingga lembut, bubuh air jika masih liat
  3. masukkan fish cake, dan goreng lagi. Kemudian masukkan lada dan bawng putih, goreng hingga naik bau, boleh di tambah sedikit air untuk melembutkan bihun nanti. Kemudian masukkan cuka
  4. Kemudian masukkan pula sayuran campur tadi, gaul sekejap. Masukkan gula dan garam
  5. Masukkan bihun, gaulkan hingga bihun masak
  6. Apabila bihun masak, tabur tomato, gaul sekejap dan tutup api. Saya tak bubuh tomato sebab anak dan hb tak suka
  7. Sedia dihidang bersama sos kicap (sambal kicap)