ref: lia@smilingkitchen
Bahan:
300g tepung gandum
150g butter
5 sb gula
2 biji kuning telor
3 sb air
Cara:
Gaul tepung, butter, gula & kuning telur dgn jari sampai berderai. masukkan air. uli mebentuk doh. tutup dgn cling film, perap dlm fridge 30min. canai sebesar size tin( 20-22cm). cucuk2 permukaan . biarkan 30 min. letakkan alas greaseproof & kacang2 . dan bakar 15min@180degC. keluarkan greaseproof paper + kacang. bakar lg 5min atau sampai permukaan kering & perang.
Bahan:
300g tepung gandum
150g butter
5 sb gula
2 biji kuning telor
3 sb air
Cara:
Gaul tepung, butter, gula & kuning telur dgn jari sampai berderai. masukkan air. uli mebentuk doh. tutup dgn cling film, perap dlm fridge 30min. canai sebesar size tin( 20-22cm). cucuk2 permukaan . biarkan 30 min. letakkan alas greaseproof & kacang2 . dan bakar 15min@180degC. keluarkan greaseproof paper + kacang. bakar lg 5min atau sampai permukaan kering & perang.
i baru nk buat pastry ni..u dh buat da..tq jo!rangup tak pastry nih?
ReplyDeletect..ranggup gak..besok nak sambung lg..:)
ReplyDeletejo,
ReplyDeletec bru buat reispi ni,ambik dr uktvfood,same respi dgn u,cumanya tak ikut steplast..huhu..tensennya...rupanya u bukak balik kertas tuh,padanla ct tgk mcm garing.ct punya bwh tak masak,huhu..kecewa sungguh.dh byk kali buat pie ni..