Tuesday 31 July 2007

Yong Tau Foo

2nd version:
1st version:
Sos Yong Tau Foo: see previous post
Chang Fen (Rice Roll): see previous post
Kangkong
Fish Ball, Fish Cake, Crab Stick, & etc.

Sunday 29 July 2007

Bingka Telur


Bahan-bahan (15 org=2 loyang)

6 biji telur
2 cwn air pandan
2 tin santan (400mlX2)
3 cwn tepung gandum
1 tsp garam
2 cwn gula
4 tbs butter-cairkan

Cara-cara

  1. blend semua bahan, hingga tepung tak berketul2.
  2. tarukkan 1 tbs minyak dalam loyang..lenserkan. masukkan dalam oven.
  3. bila loyang sudah panas, masukkan bancuhan kuih setinggi 3". sedap nipis2.
  4. masak sehingga perang.
nb: lemak,lembut & sedap. rasa macam akok

Saturday 28 July 2007

Kuih Talam Pandan

Bahan-bahan ( 15 org=2 loyang )

LAPISAN BAWAH-HIJAU:*
  • 1 1/2 cwn gula
  • 2 1/4 cwn tepung beras
  • 1/3 cwn tepung gandum
  • 5 1/2 cwn air pandan (10 helai daun pandan)
  • 1 1/2 tbs air kapur
LAPISAN ATAS-PUTIH:**
  • 1/3 cwn tepung beras
  • 3 cwn santan
  • 4 tbs tepung jagung
  • 1 tsp garam

Cara-cara

  1. Campurkan semua bahan *. Kacau hingga tak bergentel. Masak sekejap dgn api sederhana, kacau. Cukup sampai naik wap dan gula hancur
  2. Isikan dalam acuan yg di sapu minyak. Kukus hingga masak . (15-20min) bergantung kepada size bekas.
  3. Campur semua bahan **. Kacau. masak sekejap dengan api sederhana hingga naik wap.
  4. tuangkan atas lapisan hijau, dan kukus lagi hingga masak.
  5. pastikan penutup kukusan di bungkus dengan kain, utk menghasilkan permukaan yg cantik & rata.
  6. Biar betul2 sejuk baru potong

Thursday 26 July 2007

Kuih Keladi

kueh keladi
See recipe(skyblue@myresepi.com)
  • Bahan-bahan untuk bancuhan:
  • 170g tepung beras
  • 40g tepung ubi (tapioca)
  • 500ml air
  • 1 sk garam
  • 1/2 sk serbuk lada putih
  • 1/4 sk serbuk 5-spices (boleh lebih sikit jika suka)
  • 1/2 sk serbuk stok ayam
  • Bahan-bahan lain:
  • 300g Keladi, dibuang kulit dan dipotong dadu
  • 50g Udang kering, direndam dlm air dan toskan
  • 5 biji bawang kecil, dimayang
  • 2 sb minyak masak
  • 1 biji cili merah (optional)
  • Daun sup / ketumbar (optional)
  • bawang putih goreng
  • lobak asin

Cara-cara

  1. Masukkan semua bahan-bahan untuk bancuhan ke dalam mangkuk besar. Kacau sehingga rata dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, goreng keladi sehingga permukaan menjadi keras. Keluarkan dan diketepikan.
  3. Masukkan bawang kecil kedalam kuali yang sama, jika perlu, tambah sedikit minyak. Goreng bawang kecil sehingga garing.
  4. Keluarkan bawang bersama separuh minyak dan tinggalkan sedikit minyak didalam kuali. Bawang tadi di letak dlm mangkuk kecil berasingan.
  5. Masukkan udang kering ke dalam kuali, goreng sehingga perang. Masukkan bancuhan (1) sambil kacau.
  6. Masukkan keladi tadi ke dalam kuali, kacau sehingga rata dan bancuhan tadi menjadi pekat.
  7. Keluarkan (6) dari kuali dan masukkan ke dalam acuan dan rata-ratakan permukaan. Stim selama 30-40 minutes.
  8. Biar sejuk sedikit sebelum dihidangkan degan cili, bawang dan daun sup.
  9. Note: - Boleh dihidangkan pada suhu bilik atau panas2. - Potong 1" tebal, salut degan sedikit tepung gandum dan goreng degan sedikit minyak sehingga garing... sedap dimakan dgn samba

Friday 20 July 2007

Banana Peanut Butter Cake


  • 1 cup sugar
  • 1 cup plain flour
  • 1/2 cup peanut butter
  • 1 cup mashed banana
  • 1 tsp level bp
  • 1 tbs level soda bicarb
  • 3/4 cup veg oil
  • 2 eggs
  • walnut

Thursday 19 July 2007

Nasi Kerabu

Sambal Kelapa:
A:
3 cup dessicated coconut-goreng, tumbuk
2 can tuna in brine (150x2) perah buang air-atau 2 cup mackerel or ikan rebus tumbuk
B:
1 inch ginger
1 onion
2 lemon grass
1/2 tbs black pepper
2 tbs sugar
1 tbs salt

cara-cara:
  • blend bahan (B). campur dgn (A). mix well. add sugar & salt to taste.
others:
air lada-tumbuk cili padi + sugar + salt + vinegar
budu
keropok
daging bakar
Kerabu: fine beans..daun kesom..white cabbage..lettuce..bunga kantan..tauge..timun..basil..rocket

Wednesday 18 July 2007

Kuih Bakar / Kemboja

kuih bakar
1 cup gula
1 cup juice pandan (atau air + pandan essence)
2 cup tepung gandum
1 can santan-450ml (2 1/4 cup santan)
2 tbs butter-cairkan
3 biji telur
1/2 tsp garam
colour hijau
C:
bijan

cara-cara:
  • campurkan semua bahan. blend samapi sebati.
  • masukkan dlm bekas yg di sapu minyak. tabur bijan. bakar @180 sampai brown.
nb: daddy ckp kurang manis. tak sama cam yg beli kat msia.( don't listen to him..memang manis gila dah ni) dah 2x buat ni..tak jumpa gak resepi yg cam baby nak. i giveup la baby. nanti la kita balik u bole makan puas2. :)

Tuesday 17 July 2007

Friday 13 July 2007

Sira Ubi Kayu


  • ubi kayu rebus
  • brown sugar
  • daun pandan
  • air

Getok Goreng


  • 2 cawan ubi rebus-tumbuk
  • 1 cawan kelapa parut
  • 1/2 cawan gula
  • 1 tbs garam
batter mix:
  • tepung beras
  • tepung gandum
  • air
  • salt
cara-cara:
  • gaul semua bahan. kepal bulat2. celup dalam batter mix. goreng.

Tuesday 10 July 2007

Ikan Patin Masak Tempoyak


  • ikan patin-panga steak
  • fresh turmeric*
  • ginger*
  • 1 stalks lemongrass *
  • 4-6 cili padi *
  • 2 tbs tempoyak
  • daun kesum - atau daun kunyit
  • salt&sugar
cara-cara:
  • blend bahan *.
  • In a pot, combine the blended ingredients with water. simmer for 10 min.
  • Add in salt, daun kesom, tempoyak, followed by the fish.
  • Stir slowly over medium fire until cooked

Monday 9 July 2007

Jeruk Betik


  • Betik Muda-potong nipis, rendam dlm air kapur semalaman,basuh & sejat.
  • gula
  • garam
  • cuka
  • cili

Sunday 8 July 2007

Ikan Masak Mangga



  • sea bass-belah belakang,taruk garam&corn flr, goreng.
  • *2 cili padi
  • *2 tbs air asam jawa
  • *2 tbs fish sauce
  • *1 cup air
  • *salt&sugar
  • 1/2 bawang besar-thinly sliced
  • 3 bawang putih-chopped
  • mangga muda-sagat
  • coriander

cara-cara:
  • tumis bawang putih, bawang besar.masukkan bahan*.tarukkan sedikit corn flour.
  • pour over the cooked fish.
  • tabur mangga muda & chopped coriander

Friday 6 July 2007

Pajeri Nenas


  • 700g nenas
  • 1 tin santan
  • 1 kayu manis
  • 2 bunga cengkih
  • 1 bawang besar
  • 1tbs kerisik
  • 1 tbs udang kering
  • 1 asam keping
  • 2 tbs rempah kari
  • minyak utk menumis
  • salt&sugar
  • daun kari

Gulai Itik


  • itik
  • santan
  • rempah gulai
  • lengkuas
  • gula&garam
  • bawang putih
  • bawang besar
  • biji ketumbar