2nd version:
1st version:
Sos Yong Tau Foo: see previous post
Chang Fen (Rice Roll): see previous post
Kangkong
Fish Ball, Fish Cake, Crab Stick, & etc.
Tuesday 31 July 2007
Sunday 29 July 2007
Bingka Telur
Bahan-bahan (15 org=2 loyang)
6 biji telur2 cwn air pandan
2 tin santan (400mlX2)
3 cwn tepung gandum
1 tsp garam
2 cwn gula
4 tbs butter-cairkan
Cara-cara
- blend semua bahan, hingga tepung tak berketul2.
- tarukkan 1 tbs minyak dalam loyang..lenserkan. masukkan dalam oven.
- bila loyang sudah panas, masukkan bancuhan kuih setinggi 3". sedap nipis2.
- masak sehingga perang.
Saturday 28 July 2007
Kuih Talam Pandan
Bahan-bahan ( 15 org=2 loyang )
LAPISAN BAWAH-HIJAU:*- 1 1/2 cwn gula
- 2 1/4 cwn tepung beras
- 1/3 cwn tepung gandum
- 5 1/2 cwn air pandan (10 helai daun pandan)
- 1 1/2 tbs air kapur
- 1/3 cwn tepung beras
- 3 cwn santan
- 4 tbs tepung jagung
- 1 tsp garam
Cara-cara
- Campurkan semua bahan *. Kacau hingga tak bergentel. Masak sekejap dgn api sederhana, kacau. Cukup sampai naik wap dan gula hancur
- Isikan dalam acuan yg di sapu minyak. Kukus hingga masak . (15-20min) bergantung kepada size bekas.
- Campur semua bahan **. Kacau. masak sekejap dengan api sederhana hingga naik wap.
- tuangkan atas lapisan hijau, dan kukus lagi hingga masak.
- pastikan penutup kukusan di bungkus dengan kain, utk menghasilkan permukaan yg cantik & rata.
- Biar betul2 sejuk baru potong
Thursday 26 July 2007
Kuih Keladi
See recipe(skyblue@myresepi.com)
- Bahan-bahan untuk bancuhan:
- 170g tepung beras
- 40g tepung ubi (tapioca)
- 500ml air
- 1 sk garam
- 1/2 sk serbuk lada putih
- 1/4 sk serbuk 5-spices (boleh lebih sikit jika suka)
- 1/2 sk serbuk stok ayam
- Bahan-bahan lain:
- 300g Keladi, dibuang kulit dan dipotong dadu
- 50g Udang kering, direndam dlm air dan toskan
- 5 biji bawang kecil, dimayang
- 2 sb minyak masak
- 1 biji cili merah (optional)
- Daun sup / ketumbar (optional)
- bawang putih goreng
- lobak asin
Cara-cara
- Masukkan semua bahan-bahan untuk bancuhan ke dalam mangkuk besar. Kacau sehingga rata dan ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali, goreng keladi sehingga permukaan menjadi keras. Keluarkan dan diketepikan.
- Masukkan bawang kecil kedalam kuali yang sama, jika perlu, tambah sedikit minyak. Goreng bawang kecil sehingga garing.
- Keluarkan bawang bersama separuh minyak dan tinggalkan sedikit minyak didalam kuali. Bawang tadi di letak dlm mangkuk kecil berasingan.
- Masukkan udang kering ke dalam kuali, goreng sehingga perang. Masukkan bancuhan (1) sambil kacau.
- Masukkan keladi tadi ke dalam kuali, kacau sehingga rata dan bancuhan tadi menjadi pekat.
- Keluarkan (6) dari kuali dan masukkan ke dalam acuan dan rata-ratakan permukaan. Stim selama 30-40 minutes.
- Biar sejuk sedikit sebelum dihidangkan degan cili, bawang dan daun sup.
- Note: - Boleh dihidangkan pada suhu bilik atau panas2. - Potong 1" tebal, salut degan sedikit tepung gandum dan goreng degan sedikit minyak sehingga garing... sedap dimakan dgn samba
Friday 20 July 2007
Banana Peanut Butter Cake
- 1 cup sugar
- 1 cup plain flour
- 1/2 cup peanut butter
- 1 cup mashed banana
- 1 tsp level bp
- 1 tbs level soda bicarb
- 3/4 cup veg oil
- 2 eggs
- walnut
Thursday 19 July 2007
Nasi Kerabu
Sambal Kelapa:
A:
3 cup dessicated coconut-goreng, tumbuk
2 can tuna in brine (150x2) perah buang air-atau 2 cup mackerel or ikan rebus tumbuk
B:
1 inch ginger
1 onion
2 lemon grass
1/2 tbs black pepper
2 tbs sugar
1 tbs salt
cara-cara:
air lada-tumbuk cili padi + sugar + salt + vinegar
budu
keropok
daging bakar
Kerabu: fine beans..daun kesom..white cabbage..lettuce..bunga kantan..tauge..timun..basil..rocket
A:
3 cup dessicated coconut-goreng, tumbuk
2 can tuna in brine (150x2) perah buang air-atau 2 cup mackerel or ikan rebus tumbuk
B:
1 inch ginger
1 onion
2 lemon grass
1/2 tbs black pepper
2 tbs sugar
1 tbs salt
cara-cara:
- blend bahan (B). campur dgn (A). mix well. add sugar & salt to taste.
air lada-tumbuk cili padi + sugar + salt + vinegar
budu
keropok
daging bakar
Kerabu: fine beans..daun kesom..white cabbage..lettuce..bunga kantan..tauge..timun..basil..rocket
Wednesday 18 July 2007
Kuih Bakar / Kemboja
1 cup gula
1 cup juice pandan (atau air + pandan essence)
2 cup tepung gandum
1 can santan-450ml (2 1/4 cup santan)
2 tbs butter-cairkan
3 biji telur
1/2 tsp garam
colour hijau
C:
bijan
cara-cara:
- campurkan semua bahan. blend samapi sebati.
- masukkan dlm bekas yg di sapu minyak. tabur bijan. bakar @180 sampai brown.
Tuesday 17 July 2007
Friday 13 July 2007
Getok Goreng
- 2 cawan ubi rebus-tumbuk
- 1 cawan kelapa parut
- 1/2 cawan gula
- 1 tbs garam
- tepung beras
- tepung gandum
- air
- salt
- gaul semua bahan. kepal bulat2. celup dalam batter mix. goreng.
Tuesday 10 July 2007
Ikan Patin Masak Tempoyak
- ikan patin-panga steak
- fresh turmeric*
- ginger*
- 1 stalks lemongrass *
- 4-6 cili padi *
- 2 tbs tempoyak
- daun kesum - atau daun kunyit
- salt&sugar
- blend bahan *.
- In a pot, combine the blended ingredients with water. simmer for 10 min.
- Add in salt, daun kesom, tempoyak, followed by the fish.
- Stir slowly over medium fire until cooked
Monday 9 July 2007
Sunday 8 July 2007
Ikan Masak Mangga
- sea bass-belah belakang,taruk garam&corn flr, goreng.
- *2 cili padi
- *2 tbs air asam jawa
- *2 tbs fish sauce
- *1 cup air
- *salt&sugar
- 1/2 bawang besar-thinly sliced
- 3 bawang putih-chopped
- mangga muda-sagat
- coriander
cara-cara:
- tumis bawang putih, bawang besar.masukkan bahan*.tarukkan sedikit corn flour.
- pour over the cooked fish.
- tabur mangga muda & chopped coriander
Friday 6 July 2007
Pajeri Nenas
- 700g nenas
- 1 tin santan
- 1 kayu manis
- 2 bunga cengkih
- 1 bawang besar
- 1tbs kerisik
- 1 tbs udang kering
- 1 asam keping
- 2 tbs rempah kari
- minyak utk menumis
- salt&sugar
- daun kari