Friday 7 November 2008

The Making of Ketupat Palas

making of ketupat palas

note: ingat2 lupa cara arwah nenek buat ketupat.

Bahan:
2 kg beras pulut - rendam 6 jam
2 tin santan - 800ml
1 sb rata garam
daun palas secukupnya

Cara:
  • kukus pulut separuh masak (-+ 10min). masukkan pulut yg separuh masak dlm bekas besar. masukkan 1 tin santan yg dicampur dgn garam. kacau serata. biarkan 10 min.
  • kukus lagi beras tadi hingga masak. masukkan pulut yg dah masak dlm bekas besar. masukkan lebihan santan. biarkan hingga suam. dan boleh bungkus.
  • bila semua siap di bungkus. kukus lagi ketupat tadi selama 30 min.
  • siap untuk dihidang atau simpan dalam freezer.

2 comments:

  1. seumur idup tak pernah lg buat ketupat ni.. anyam ketupat yg biasa pon tak reti.. ngehh...ngeh.ngeh.. tapi klu tgk cara2 hang buat ni cam senang je jo.. ish.. nak cuba buat ler...

    ReplyDelete
  2. eemm good effort to show the steps in making the ketupat palas..it's really help for those who don't know the way of making it....thanks you vry much....

    ReplyDelete