Monday 1 September 2008

Talam Marble

DSCF6972

recipe by kak fida@myresepi

Bahan-bahan ( loyang 10x10 " )

  • 250 g tepung Hoen Kwee (putih)-125g mung bean starch
  • 450 g gula halus-225g
  • 2100 ml santan pekat (drpd 2 biji kelapa)- 1050gm (1 tin 400ml santan + air)
  • 1 sk garam
  • 3 sb serbuk koko

Cara-cara

  1. Satukan kesemua bahan ke dlm mangkuk kecuali koko dan dibahagi 2. 1 bahagian di campur koko.
  2. Masak adunan dlm periuk yg berasingan sehingga pekat,licin dan kelihatan meletup2. Matikan api.
  3. Marblekan adunan berselang-seli warna hingga habis di dlm loyang yg bergris.Sejukkan.
  4. Siap utk dipotong dan dihidangkan.
  5. Cara2 ke 3 hendaklah dilakukan dgn cepat krane adunan cepat mengeras.
Note: buat 1/2 adunan

No comments:

Post a Comment