600 gm tepung gandum
100 gm tepung naik sendiri
100 gm gula
30 gm susu tepung
1 sudu kecil garam
11 gm (1 paket) yis mauripan
Bahan B:
1 biji telor (dipukul sikit)
330 ml air suam
60 gm marjerin (*guna shortening)
1 sudu kecil bread softner
Bahan C (Untuk Menggoreng):-
500 ml minyak
1 sudu besar marjerin(tak taruk pun)
Cara Membuat:-
Gaulkan semua bahan A supaya sama rata. Masukkan pula bahan B dan kacau rata menggunakan breadmaker selama 30 minit, keluarkan dari bm, bulatkan taruk dlm bekas dan tutup . Perapkan selama 1 jam sehingga naik sekali ganda. Kemudian ambil doh dan canaikan biar rata (1/2cm tebal). Terapkan dengan acuan donut hingga habis. (Rehatkan doh biar naik selama 20 - 30 minit. Panaskan bahan C dalam kuali dan masukkan donut dan perlahankan api. Goreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan. Bila telah sejuk, golekkan dengan gula kastor. Hidangkan..
Note: buat 1/2 adunan, dapat dlm 15 biji. ******sedap 10/10.
Note: buat 1/2 adunan, dapat dlm 15 biji. ******sedap 10/10.
hm...uenak-enak2
ReplyDeleteMau dong kuenya
ReplyDeleteJo, waaahhh! Keluar dah donut dia...hehe..sedap kan! Memang tradisional pnya bahan kan..n best!! :D
ReplyDeleterudi..memang enak sekali :)
ReplyDeleteKak UMMI..kalau nak tahu last time fail sebab jo biarkan prove dalam breadmaker. lepas 1 1/2 jo kluarkan doh jadi lembik melekat2...this time jo uli kejap jer 30 min cam dlm instruction..ha. baru la jadi..memang donut yg paling best jo buat. sama cam bakery kat msia...tqtq
hi jo, my pren tanya apa sbb nk campurkan margerin dlm minyak tu?? sbb apa ek?? dia tgh gile nak buat donut tp ari tu buat x jadi..kekekkee.. :P
ReplyDeleteJo, hah, itu la pasaii..hehe..mmg nk kena uli tangan jugak la tu..tradisional la kiranya...emm awat mula2 x ikut instruction nih, engkar, tu la pasaii x jadi tu ek..hehe..emm pasni leh selalu le buatkan..N, x semua jugak yang boleh masuk BM tu ek, ada jugak yg lebih jadi bila diuli ya..hehe (*akak ni bila la org nk hadiah BM, senang xyah nguli..dah la BMW jauh sekali..huhuuuu)
ReplyDelete