recipe by sitiazma
Bahan:
500g tempe
air secukup utk tutup tempe
1/2 cwn gula
bawang putih-opps lupa nak taruk
minyak utk menggoreng
Cara:
HOW TO MAKE TEMPE Bahan:
500g tempe
air secukup utk tutup tempe
1/2 cwn gula
bawang putih-opps lupa nak taruk
minyak utk menggoreng
Cara:
- didihkan air , gula & bawang putih
- masukkan tempeh. rebus 15min
healthy substitute for french fries
terima kasih anak-anak. ini bukan paksa tau, kalau tak kasi tolong, bising.
buat 2kg soya. buat terus banyak, senang.tp processnya..aduihh..buat sorang memang tak larat..daddy yg tolong gak. bila tempe dah jadi, potong nipis2, masuk dlm freezer bag.simpan dlm freezer. nak makan nanti, gaul denga garam, terus goreng. .terima kasih anak-anak. ini bukan paksa tau, kalau tak kasi tolong, bising.
salam jo,
ReplyDeleteya ampun,byknya buat tempe...nk juai ke?ni leh bukak bisness tempe nih..nanti muka cantik mcm khir toyo..hehe..(ampunnnnnnnnnnnnnn)
Hi Jo,
ReplyDeletemasa u tanggalkan kulit tu,mmng kena make sure semua kulit abis tanggal ke? And kena make sure lepas masak kacang soya tu, keringkan dia betul2 ye? Kalau lembab sikit pun, the culture wont grow?
Hari tu mmng lah I buat tak jadi, dia jadi separuh aje then terus busuk. Mmng tak putih like yours lah, tu yg terus buang masuk tong sampah.
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteeh lupa nak cakap...
ReplyDeleteresipi tu kena celup telur dulu baru goreng..hihihi...tapi kalau dah sedap makan tanpa telur..teruskan..
Jo, I don't know if I have patient to make tempeh. I should I guess coz here tempeh is expensive. I love tempeh.
ReplyDeletesalam...
ReplyDeletecantiknyerrr tempe..putih melepak... byk tu buleh mkn berbulan2 :)