- stok:
- tulang lembu - daging pun boleh
- 8 cawan air
- 1 batans serai
- 1 biji tomato
- 2 batang celery
- 1 bungkus rempah tulang adabi
- 1 cawan bawang merah- atau bawang besar
- 2 inci halia
- 5 ulas bawang putih
- 1/2 sudu kecil ajinamoto
- garam secukupnya
- lauk-pauk:
- perut lembu yg direbus lembut: potong nipis
- isi daging rebus-potong nipis
- paru-optional
- dressing:
- cili kering serbuk siam- atau 5 biji cili kering di goreng dlm minyak api sedarhana,
tos dan kisar halus: - *bawang putih goreng siam- atau 10 ulas bawang putih, di tumbuk halus, dan goreng dgn 4 sudu minyak denga api pelahan hingga kering. simpan dlm mangkung bersama minyak.
- cili padi-potong kecil
- bawang merah goreng
- asam limau nipis
- daun ketumbar
- daun sup
- daun bawang
- lobak asin
- taugeh
Cara:
- sedia kan stok cam buat sup tulang
- masukkan lauk dalam mangkuk.
- masukkan dressing. tuangkan stok panas
- rasa. tambah garam jika perlu. rasa mesti pedas! masin! masam!panas!
ini memang tahap maximum buat kita jelesss ni...teringat kalau balik kelate makan mi sup perut atas pasar tu...ada serbuk cili tabur camtu..uwaaa jo...
ReplyDeleteMasa kat kampong dulu, ada awek thai yg berniaga sup perut. Memang diaorang masak cara thai. Memang sedap dan power dgn pedasnya. Harga pun tak mahal semamgkok.
ReplyDeleteMasa kat kampong dulu, ada awek thai yg berniaga sup perut. Memang diaorang masak cara thai. Memang sedap dan power dgn pedasnya. Harga pun tak mahal semamgkok.
ReplyDelete