Wednesday 27 February 2008

Cinnamon Roll

DSCF9815 copyrz


adapted from yani's
Bahan:

  • *Doh roti
  • 250g tepung roti
  • 50g tepung gandum- or cream flour
  • 50g butter- used margerin
  • 200 g (campuran susu segar +1 biji telur)- i used 20g milk powder + water+ egg
  • 6g (2 sudu kecil) dry yeast
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 30g gula halus
  • *utk sapu
  • 25g butter lembut
  • *cinnamon sugar
  • 25g walnuts- raisins instead
  • 50g gula halus
  • 1 sudu besar cinnamon powder- or tumbuk halus cinnamon stick
  • 1 sudu besar tepung gandum-opps lupa nak taruk
  • *cheese frosting-i used lemon frosting
  • 25g cream cheese
  • 25g butter
  • 40g gula aising
  • sedikit esen vanila

note: sedap....







  1. uli doh seperti buat roti biasa. masukkan semua bahan dalam BM, select basic bread program (3hr process). selepas 1 jam 45 min keluarkan doh dari BM.
  2. Canaikan doh selebar 20x40 cm . Sapukan dengan butter yang dah lembut . Biarkan 1cm pada bahagian hujung doh tidak disapukan butter
  3. Kemudian letakkan cinnamon sugar tadi.
  4. Lepas tu gulung dan tekan-tekan bahagian tepi biar bercantum seperti dalam gambar. Kemudian bahagikan kepada 16 bahagian
  5. Letakkan bahagian yg dipotong ke atas di dalam bekas atau loyang yang sesuai.
  6. Penaikkan sehingga 2 kali ganda
  7. Sementara itu sediakan frosting. Campurkan semua bahan-bahan untuk frosting. Pukul sehingga licin.
  8. bakar 170 deg C selama 12min , sapukan dgn glazing, bakar lagi 2 min.
  9. Letakkan frosting ketika roti masih panas-panas

  • *glaze-optional
  • 1/2 biji telur
  • 1 sudubesar fresh milk
  • 1 sudu kecil gula
  • *lemon frosting
  • 2 tbs lemon juice
  • 4 tbs icing sugar- lebih kurang
  • kacau dgn sudu sampai jadi paste dan licin.

2 comments:

  1. sedap nampak cinnamon roll tu...dah lama eda tak buat....
    nak bgtau ni, ini link terbaru eda http://edazman7376.blogspot.com
    ada masalah yg x dpt dielakkan....uwaaaaaa

    ReplyDelete
  2. my dearest jo, i am so absolutely speechless! from main dishes to desserts, you've never failed to wow me! those rolls looks absolutely delish. reminds me so so much of cinnabon!

    ReplyDelete