Wednesday 30 January 2008

Roti Canai

DSCF8717 copyrz

DSCF8722 copyrz

Bahan-bahan ( 12 Biji )

  • 550 gm tepung gandum
  • *250 gm air
  • *1 egg-50gm
  • *3 Tbsp condense milk-60gm
  • *1 tsp salt-6gm
  • *1 tsp butter/margerin-15gm: kalau nak yg rapuh, lebihkan butter
  • 1-2 Tbsp tepung gandum-untuk di tambah kalau terlebih lembik semasa menguli

Cara-cara

  1. masukkan bahan * kedalam bekas, kacau hingga sebati
  2. masukkan bancuhan air tadi kedalam tepung.
  3. uli hingga jadi doh
  4. rehatkan doh selama 10min
  5. uli lagi selama 5min
  6. **ulang step 4&5 sebanyak 3 kali.** Noticed-lepas kali ke 3 process uli&rehat, doh bertambah kenyal n tak melekat. so jgn risau kalau 1st process terasa doh melekat di tangan. kalau ranya lembik lg selepas 2nd time uli&rehat, tambah sedikit tepung(1 tbsp)
  7. advisable uli guna tangan-tp nak pakai bread machine pun boleh. Utk bread machine. follow step 1,2,3 diatas. masukkan dlm machine: program basic bread..biarkan process selama 1hr 15min. selalunya doh lembik skit sebab temp bread maker. masa machine pause, kluarkan doh, uli kekejap dengan sedikit tepung. dan masukkan balik dlm machine.
  8. bentuk bulat2. produce 12 depending on the size. salut dgn margerin. perap 3hrs or more .
  9. ambil 4 biji, nipiskan sebesar piring, ketepikan selama 5 min :-utk mengelakkan mengecut bila di tebar. see pic below
  10. ambil satu keping yg telah di nipiskan & diperap, bolehlah di kibar atau di tarik2. utk mengelakkan koyak, tangan mesti sentiasa berminyak. bila dah cukup nipis, renjiskan byk skit minyak, dah lipat. kalau kurang minyak , nanti kering.
  11. panaskan pan dgn api sederhana.. taruk sedikit minyak. masak hingga perang. sambil terbalikkan roti, hendaklam sentiasa di renjis minyak diatas roti.
  12. *doh boleh disimpan dlm fridge up to 2 days
  13. *tips: terlebih uli, doh akan kenyal, dan susah nak kebar. bila masak roti akan kenyal. that's why process uli , rest, di ulang 3 kali.
TO SEE TIPS N COMMENTS CLICK HERE:

1 comment:

  1. i nak resepi mcmana u buat kuah yg gmbr first tu...thanks

    ReplyDelete