Sunday 7 October 2007

Tart Nenas




Adapted from bluetiffin.blogspot

Jem Nenas:
4 cwn nenas yg diparut & sejat
3 cwn gula
4 sb butter atau minyak
  • kupas kulit nenas, parut. tapis, buangkan air, perah sikit2 ( jangan pula sampai habis air)
  • campur nenas & gula dlm kuali besar, masak api sederhana, sambil dikacau bawahnya mengelakkan hangit.
  • masak dlm 3 jam. sampai kering dan berkilat. akhir sekali masukkan butter, masak lagi 10 min. angkat. sejukkan

Bahan Doh:
680 g tepung gandum
200 g mentega
200 g margarine
1 kuning telur
2 camca besar gula aising
2 - 3 titik pewarna kuning
4 tbs air dari peti sejuk
  • pukul butter sampai kembang. Masukkan gula, kuning telur, pewarna
  • masukkan tepung, gaul dgn tangan sampai sebati
  • masukkan air. gaul lagi. tutup, biarkan 30min-1hr.
  • bentukkan.

2 comments:

  1. Cunnya tat nenas..ala2 ulat gonggok tidor lenaa laaa......

    ReplyDelete
  2. aah..tak sempat nak jadi butterfly dah habis kene baham

    ReplyDelete