Friday 26 October 2007

Kek Gula Hangus


other recipes:
kek gula hangus
kek span gula hangus



note: rating: 2/5 => kering..tak sedap.

Bahan A:
3/4 cawan gula gula
3/4 cawan susu sejat/evaporated milk
Bahan B:
2/3 cawan gula
2/3 cawan
Bahan C:
1 cawan tepung gandum
1 1/2 camt soda bikarbonat
1 camt baking powder

5 biji telur (size 50g/biji dengan kulit)
2 camb mentega

Cara-cara

  • Bahan A:
  • Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
  • Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair. Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu.
  • Bahan B:
  • Masak gula dgn susu dengan api sederhana selama 15min. sekali sekala kacau. sejukkan.
  • Bahan C:
  • Ayak 2-3 kali.
  • Pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat.
  • Masukkan 1 cawan bahan B, kacau sebati.
  • Masukkan pula bahan C. Sebatikan.
  • Akhir sekali, masukkan 3/4 cawan bahan A.
  • Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
  • Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam

No comments:

Post a Comment