Saturday 30 June 2007

Goma Tantan Men





















































recipe by hani @ ringo@myresepi
Sesame tantan mee. japanese style
Bahan-bahan ( 4 serving )

* Mee kuning - cukup untuk 4 serving
* 6 cawan air
* 1 ketul kiub ayam knorr
* a) bahan untuk sesame paste
* - 6 sb bijan putih
* - 3 sb syouyu (kicap jepun)
* - 2 sb gula
* - 2 sb ra-yu (minyak bijan pedas)
* - 1 sb halia cincang
* - 1 sb green onion cincang
* b) bahan untuk "gu"
* - 200gm beef mince
* - 100gm chicken mince
* - 1 sb tou-ban-jyan (boleh ganti dgn cili paste)
* - 2 sb syouyu(kicap jepun)
* - 4 sb ra-yu (minyak bijan pedas)
* - 3 sb minyak masak
* - 2 ulas bawang putih dicincang
* - 1 sb halia cincang
* - 3 sb green onion cincang
* c) bahan untuk hiasan
* - 3 sb bijan hitam
* - shiraga negi (fine strips of white part of long green onion, rinsed in water and drained)
* - mizuna (boleh guna sawi atau spinach yang dicelur)

  1. Untuk sup, didihkan air bersama kiub ayam.
  2. Kisar sesame sehingga halus dengan suri-bachi(seperti dlm gambar), campur syouyu dan gula dan kisar lagi sehingga menjadi paste. masukkan bahan lain di a) dan gaul.
  3. Panaskan minyak dalam chinese wok, goreng daging mince sampai lerai/peroi. Masukkan tou-ban-jyan, syouyu dan ra-yu.
  4. Masukkan garlic, ginger, green onion dan goreng sampai kering air. Ketepikan.
  5. Didihkan air dan celur mee beberapa minit sehingga masak.
  6. Dalam mangkuk besar, letak 1/4 bahagian goma paste, larutkan dengan 1/4 bahagian sup dan masukkan mee.
  7. Topping dengan "gu" dan bahan untuk garnish. tabur bijan hitam yang telah dipecahkan sedikit dengan lesung batu atau "suri-bachi"
  8. note: ra-yu ialah sejenis minyak bijan yang telah ditambah cili. banyak digunakan dalam chinese food. kalau tak ada ra-yu, bolehlah guna minyak bijan biasa dan tambah cili paste mengikut kepedasan yang disukai.

No comments:

Post a Comment