Saturday 21 April 2007

Ayam Tandoori

from buku masakan malaysia popular
Sedap, rasa cam kat malaysia. teringat masa kat ppp dulu kan baby.:)

bahan kisar 1:
1 onion-kisar
3 garlic-kisar
2 lime -ambil juice
1 tsp salt
1 tsp tumeric powder
2 tsp chili powder
150g natural yogurt
1/2 perwarna merah
sedikit gula

bahan kisar 2:
3 cili kering
11/2 tsp biji sawi
1 tsp halba
3 tsp ketumbar-goreng tanpa minya dulu, kasi naik bau
11/2 tsp jintan putih-goreng tanpa minya dulu, kasi naik bau

cara-cara:
  1. perap ayam dengan bahan 1 selama 1/2 jam
  2. masukkan bahan 2. gaul samapi sebati,
  3. masukkan dalam bekas tertutup. simpan dlm fridge semalaman.
  4. masa nak bakar sapu dengan minyak sapi.

No comments:

Post a Comment