Saturday 21 April 2007

Ayam Hailam

from buku masakan malaysia popular

sori guys, my baby suka mkn bontot ayam :) masa mkn tak perasan la pulak, dah masuk gambar...earrhhh..apasal la aku tak potong sikit pun bontot tu.

Bahan-bahan:
1 ekor ayam
2cm halia-dititk
2 tbs garam
minyak bijan
air untuk mendidih & mencelur
bahan kisar:
1 bawang putih
2 ulas bawang merah
440gm beras wangi
1 helai daun pandan
2 tbs minyak

Sos untuk ayam:(digaul hingga rata)
1 tsp gula
1 tsp perasa
1 tsp minyak bijan
2 tbs kicap cair
200ml air rebusan ayam

Sos hidangan: (digaul hingga rata)
100g halia dicincang
50g bawang putih dicincangpanaskna minyak.tumiskan bawang putih, bawang merah hingg
50g bawang merah dicincang
200g lada merah dicincang
5 biji limau kasturi ambil jusnya
sedikit gula garam
sedikit sos tomato

Cara-cara:
  1. jerang air secukupnya agar dpt menutupi ayam.bubuh halia dan garam, renehkan
  2. perlahankan api,masukkan ayambiarkan selama 45 min
  3. angkat dan celupkan kedalam air sejuk biarkan selama 30min.angkat dan tuskan.
  4. sapu minyak bijan seluruh badan ayam. ketepikan seketika.
  5. panaskan minyak, tumiskan bawang merah & putih hinga wangi. masukkan beras dan kacau rata-rata. sendukkan keluar beras, dam masukkan kedalam rice cooker. tuangkan air rebusan ayam secukupnya dan masukkan daun panda. biarkan hingga nasi masak.
  6. bole hidangkan dengan nasi dan sos.

No comments:

Post a Comment