Bahan:
10 biji telur
300gm gula melaka
200ml air
400ml santan-1 tin
2 helai daun pandan
1/2 sk garam
60gm tepung gandum
Cara:
- masak gula melaka dalam air hingga larut. masukkan sekali daun pandan yg dicarik2.
- tutup api. biarkan suam. masukkan santan & bahan lain. kacau sebati. tapis.
- panaskan acuan akok/ muffin tray. dalam oven 210 degC. letak lapisan paling atas dlm oven. masukkan sedikit minyak dlm acuan. biarkan minyak panas.
- tuangkan bancuhan akok setinggi 1".
- kuih akan mengembang. bila di sejuk akan kecut balik. sejukkan.
salam jo...wahh..feveret masa bulan posa ni..tapi..diet2 xleh nak makan la akok ni....
ReplyDeletepergh..mengancam jiwo le...sebijik mcm akok kt kedai..leh cuba resipi ni ..pakai acuan muffin ek?nmpk lemak berkrim
ReplyDeleteTak pernah try lagi....nanti2 nak buat juga...Tapikan jo, i lagi kenan bekas dia..."wedgwood" ek?..
ReplyDeletesedapnyer akok tu....
ReplyDeletenak try buat la jugak!!!!
harap2 m'jd la akok ku...
cikmin..favo jo jugak..jo makan soran gje..skit je dpt kat yee & anak2..hahhah..tamak..
ReplyDeletectnik..memang lemak..cam rasa beli kat kb..lemakkkk
mat..kalau suka kuih telur..maniss..mesti try yg ni..popular kat kelatan..sedap..ehemm itu china kesayangan ku...:)
are..insyaallah menjadikk..credits to zaliana
salam Jo
ReplyDeletemacam biasa lah kalau hasil kerja Jo ni..gambarnya mesti taraf professional photographer..pastu pinggan mangkuk pulak exlusif..apalagi nampak grand akok tu :D
tq kerna mencoba
sy dah try buat akok ni..tapi tak lawa mcm akak punye huhuhu..
ReplyDeletepsst:sy link eh..