Saturday 11 October 2008

KEK BUAH "sedap"

kek buah

rating: lemak & lembap 10/10. ubah suai dari kek buah by JUN. thank you my dear

Bahan:
380g susu pekat manis*
400gm mixed fruits*
250gm butter*
1 cwn air*(250ml)
2 biji kuning telur

3 cwn tepung gandum (+-380gm)
1 sk baking soda (+-5g)
1/2 cwn orange juice - dari 2/3 biji orange

Cara:
  1. masukkan bahan * dalam peiuk, masak atas api sederhana,sambil dikacau. hingga butter & susu larut. alihkan.sejuk dalam fridge 3-4jam. campurkan dengan telur kuning. kacau serata
  2. ayak tepung dgn baking soda. masukkan sedikit2 dalam (1). masukkan orange juice. kacau serata mengunakan spatula.
  3. panaskan oven 170degC. alas dan grease 8x8" pan. bakar lebih kurang 1jam . jgn overcook. nanti kering. lagi lama simpan lagi sedap
note: (kalau tak der orange, ganti dgn apa2 jus yg acidic

9 comments:

  1. eh nih mcm simple jerk kan! bleh try yg nih plak! hasil pon nmpk cantik!

    ReplyDelete
  2. k.jo, nk tny cikit la regarding this cake..
    instruction 1 tu kate "masukkan bahan * dalam peiuk, masak atas api sederhana,sambil dikacau. hingga butter & susu larut. alihkan.sejuk dalam fridge 3-4jam. campurkan dengan telur kuning. kacau serata"

    which means masak those ingredients, refrigerate for 3-4hrs, n take out from fridge, campur ngan egg yolks terus ke? atau tunggu duk luar fridge for a while n lps tu baru campur egg yolks?

    pls k.jo, i need ur help.
    thought to bake fruit cake esok as per mama request..
    recipe ni looks simple..
    tu yg nk buat..
    ok k.jo dear, t.i.a =)

    ReplyDelete
  3. aah ..cam tu la...kalu dah jadi cakap yer..memang senang & sedap ..tu yg k.jo buat jugak..all the best

    ReplyDelete
  4. Hi Jo,

    Please advise - 1 cawan tepung gandum = ?? gram

    Lissa

    ReplyDelete
  5. hi lissa,
    1 cawan = 250ml water. as for flour not sure but you could use the same 250ml container. all the best
    regards
    jo

    ReplyDelete
  6. Thks Jo for such a quick reply!:) Will be trying this recipe soon.

    Lissa

    ReplyDelete
  7. utk info lissa yg bertanya... n for yg nak tahu...
    ukuran 1 cup = 250ml cup = 120g tepung = 240g gula. so mana2 resipi yg guna cup, convert je la bahan2nye... thanx

    ReplyDelete
  8. Jo

    thanks a million first time buat kek buah jadi. I just guna senduk kayu aje.

    ReplyDelete
  9. kak jo..
    sy dah cube kek ni.
    sgtlah simple and sedap..
    thanx for sharing..=)

    nanee a.k.a mrsdayat

    ReplyDelete