Saturday 13 September 2008

Karipap Pusing

DSCF7216 copy

note: 8/10

Doh Karipap:
resepi doh by k.liza
make 30 biji
Bahan kulit A
350 gm tepung gandum
1 cawan air suam - lebik kurang
1 sk garam

Bahan kulit B:
150 gm tepung gandum
1 sk vegetable fat/ shortening
majerin ikut lembut - guna minyak

Cara
  • Gaulkan dan uli bahan A sehingga kental dan tidak melekat ditangan. Bahagikan kepada bebola kecil. Ketepikan.
  • Gaul dan ulikan bahan B sehingga menjadi ketul yg lembut. Bahagikan juga kepada bebola kecil juga.
  • Ambil bebola A dan leperkan. Ambil bebola B dan masukkan kedalam bebola A. dan ulangkan sampai semua bebola habis.
  • Canai dan leperkan secara memanjang bebola tadi. Gulungkan adunan saperti gulungan tikar. Canai dan leperkan sekali lagi. Gulungkan sekali lagi. Buat kesemua bebola sehingga habis.
  • Ambil satu gulungan dan hiris setebal 1/2 inci dan canai supaya leper tetapi dalam bentuk bujur.
  • Masukkan inti di tengah dan tutupkan semula. Kemaskan dengan kelim dengan kemas. Tekan kuat sikit dengan hunujg jari supaya tidak mudah terbuka bila digoreng. Buat sehingga adunan habis.
  • Panaskan minyak yg banyak dan gorengkan dengan api yg sederhana. Bila nampak kuning keemasan boleh angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment