Sunday 22 June 2008

Ayam Paprik

DSCF5230 copy
recipe by makyong@myresepi.com
Bahan-bahan
  • ½ ekor ayam - dipotong kecil2
  • 4 ulas bwg merah - ditumbuk
  • 2 ulas bwg putih - ditumbuk
  • 1 labu bwg besar - dimayang
  • 2 btg serai - dititik
  • 2 biji buah tomato - dipotong 4
  • 5 biji cili padi - ditumbuk
  • bunga kobis, kacang buncis/panjang, karot dan jagung muda
  • sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis
  • bahan2 perasa

Cara-cara

  1. Panaskan kuali. gorengkan ayam (agak2 sampai masak, jgn terlalu garing).
  2. Masukkan bawang merah, bwg putih dan cili yg ditumbuk, kacau sekejap.
  3. Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran.
  4. Bila dah mendidih, masukkan bwg besar dan buah tomato. semasa menghidang, perahkan limau kasturi.

1 comment:

  1. Ha Ha Ha,,,so cute laa that squirrel. Kat umah Rinn dulu ada seekor tupai yg suka makan buah kelapa sawit kat laman tepi umah kitorang. Haaa..jgn tak tau, kat laman kitorang ada pokok kelapasawit !! Tapi sbb dia semakin membesar dan merosakkan tanah..dah kena tebang.
    Padprik ni lauk kegemaran kalau makan kat luar..Senang, tak payah order bnyk2 lauk...
    re : Dah selalu sgt ke Siam sampai tak tau nak soping apa dah. Selalunya gi enjoy Thai food aje... :-)

    ReplyDelete