Monday 10 March 2008

Kuih Lidah Buaya aka Kuih Tiram

DSCF0119 copyrz

Full recipe and methods here @ s_shameen

Bahan:
  • 500 gm tepung gandum
  • 1 biji telur-*tak taruk
  • 2 sudu margerin
  • sedikit garam
  • 160ml air (lebih kurang)

Bahan lain:

  • 6 sudu tepung jagung
  • 6 sudu minyak masak
Cara:
  1. Satukan tepung, margerin, telur & garam, gaul hingga rata semua nyer hinga jadi mc bread crumb.
  2. Masukkan air Jangan masuk semua, takut terlembik. (tapi kalau terlembik boleh tambah tepung, ye tak?) hehheehe. Uli doh sehingga kita dapat doh yang licin.
  3. Sediakan bancuhan tepung jagung dengan minyak. Satukan kedua dua bahan ini & kacau sehingga mendapat bancuhan seperti gam. (Jangan pekat sangat & jangan cair sangat).
  4. Doh tadi dibahagi 2 (supaya senang kita nak kerja kan dia..kalau tak nanti..besar sangat la pulakk) hehhehe.Setiap satu doh..kita canai nipis seperti nak buat karipap (of course kita akan dapat canai yang besar & lebar) :)
  5. Sapukan bancuhan tepung jagung tadi keseluruh permukaan tepung.
  6. Kemudian gulung memanjang. Jika mahukan lapisan yang banyak buat 2 kali proses ini..ataupun terus ke step 7.
  7. Kemudian potong kecil2 seperti dalam gambar. Potong lebih kurang sebesar ibu jari
  8. Gelek seperti dalam gambar, kemudian goreng dengan minyak yang banyak sehingga kekuningan.
  9. sira gula

No comments:

Post a Comment