ref: sweetlily
Sumber: Buku Kek Lapis Sarawak.
Sumber: Buku Kek Lapis Sarawak.
Bahan A
- 12 biji kuning telur
- 5 biji putih telur
- 300gm gula halus - kurangkan ke 150gm
- 150gm tepung gandum
- 1 camb ovelette - tak taruk
- 1 camt baking powder
Bahan B
- 250gm Mentega
- 8 camb Susu Pekat manis
- 1 camt esen vanilla
Bahan C
- Perwarna merah, kuning & biru
- mixed peel & prunes
Cara membuatnya:
- Pukul Bahan A hingga ringan dan kembang. ketepikan
- Pukul bahan B hingga kembang.
- Masuk bahan A ke dalam B. bahagi kepada 3 bahagian . colourkan merah,biru & kuning-(+-300 setiap colour)
- Satu bahagian masukkan kaler merah dan satu bahagian lagi biarkan warna asal.
- gris kan loyang, lapik dgn grease paper
- Tuang 100gm colour kuning grill selama 200'c selama 3 minit.
- Tuang 100gm adunan merah, dan susun prunes & tabur mix peel di atasnya. grill lagi
- Tuang 100gm adunan biru, bakar
- Ulangi proses ini hingga adunan habis. utk lapisan terakhir, bakar dgn api atas bawah selama 10 min 180 deg C
Jo, okay ler tu..takde ler kaler dia terang sgt.. cun melecun lg tuh... pasni leh ler buat biz kat ireland...hehehehe...
ReplyDeleteSalam JO,
ReplyDeletekek dah ok tu,syabas,kene tingkatkan lg.mmg kek swk terang benderang,bg attractive gitu.next time buh susu pekat byk ckit,ovelette kene buh gak,baking powder xyah ler,xde buh ni pon.ada apa nanti email dyg.
wassalamualaikum
hohoo cantikkkk!!!! syabasss
ReplyDeletewoho.. cantik la jo..kaler memang cantik... tak rugi hang melapis jo
ReplyDeleteKAK PAH: sapa la nak beli kat sini..klu irish pandai makan..ok kot :)
ReplyDeleteDAYANG: terima kasih banyak atas tips n nasihat. kat ireland tak jumpa ovellet..huks..kene order gak ni
FIDAH & SWEETLILLY: thanxs guys..i tengah kemaruk melapis ni..ayoo..mahal ler bil letrik buln ni..:)