Wednesday 2 January 2008

Blueberry Muffin

DSCF8204 copyrzDSCF8192 copyrz



Bahan:

300gm cream flour
2 tsp baking powder
170 gm gula
200 gm fresh blueberries
250ml buttermilk (i used fesh milk + 2 tbs lemon juice or vinegar)
1/2 cawan butter cair
1 biji telur - whisked till fluffy

Cara:
  • panaskan oven pada suhu 190C
  • satukan tepung , baking powder dan gula di dalam mangkuk besar. asingkan 1 cawan
  • masukkan blueberries, kedalam 1 cawan adunan tepung tadi. kacau sebati supaya ianya bersalut dengan adunan tepung.
  • campurkan buttermilk, butter cair dan telur, gently,kacau dengan spatula or fork sehingga sebati.
  • ayak tepung kedalam liquid mixture- butter, telur,milk
  • kacau dgn fork tetapi jangan overmix nanti adunan jadi keras.
  • masukkan blueberries yg bercampur tapung. kacau perlahan2.
  • letakkan adunan ke dalam acuan muffin dan bakar selama 25 min atau sehingga masak


note: soft & moist- best make 1 day in advance
adapted from: best blueberry muffin-(previous post) & noreen's blog

1 comment: