Bahan-bahan ( sajian 8-10 org )
1 paket laksa kering (rebus & toskan)7-8 ekor ikan sardin/kembung/selar (rebus, asingkan isi)
1 biji kelapa (perah dlm 7-8 cawan santan)
8-10 helai daun limau(mayang halus)
1 1/2 labu bwg besar (potong 8 bhgn=besar2)
bahan utk kisar
isi ikan yg diasingkan tadi
10-13 btg cili padi merah
1 sudu teh lada hitam
2 inci kunyit hidup
2 inci lengkuas
2 btg serai
1 inci halia
bahan ulam :
7-8 ulas bawang putih (potong nipis2, goreng bersama sedkit minyak sampai perang-ini wajib nih utk ulam)
kacang panjang=potong nipis2(pilihan)
timun diracik(pilihan)
kobis =mayang halus(pilihan)
taugeh (pilihan)
serbuk cili (pilihan)*
Cara-cara:
- campur semua bahan blender dgn santan & bwg besar, masak dgn api sederhana. Bila menggelegak, masukkan daun limau purut dimayang tadi. masukkan garam & aji.
- lepas tu biarkan kuah dia surut sket(pekat) dlm 1/2 inci. Lepas tu timbang rasa masin maneh, lemak
- *basuh cili kering, lap dgn kain bersih. goreng tanpa minyak atas api perlahan sampai nampak agak garing. Jgn sampai hangus, biler dah agak sejuk, blend hancur sampai jadi serbuk.(ini utk yang tahan pedas ajer)
recipe by rosnani@myresepi.com
Jo..kat mana u dapt "tulisan rumi" ala2 thai tu....berkenan leer pakcik..boleh sesuaikan dgn tema masakkan!!..
ReplyDeletemat,i lupa site mana..tyr u google free fonts, nanti keluar byk2 site kan. cari font "pad thai"..pas u u downld font tu..
ReplyDeletethnaks jo....kalau dpt kang aku nak pi cari tulisan "tamil" pulak..hehehe
ReplyDelete