Saturday 19 May 2007

Kuih Talam


kuih untuk birthday tia .

*Bahagian bawah:
120g tepung beras
20g tepung gandum
150g gula
400ml air
200ml air perasa jagung (atau jus pandan)
11/2 tsp air kapur
sedikit pewarna kuning
minyak utk sapu dalam acuan.

**Bahagian atas:
70g tepung beras
2 tbs tepung jagung
1/2 tsp garam
350ml santan pekat (dari sebiji kelapa)

Cara-cara:
  1. Campurkan semua bahan *. Kacau hingga tak bergentel. Masak sekejap dgn api sederhana, kacau. Cukup sampai naik wap dan gula hancur.
  2. Isikan dalam acuan yg di sapu minyak. Kukus hingga masak . (15-20min) bergantung kepada size bekas.
  3. Campur semua bahan **. Kacau. masak sekejap dengan api sederhana hingga naik wap.
  4. Isikan dalam acuan, terus kukus hingga masak

No comments:

Post a Comment