Thursday 19 April 2007

Udang Galah Goreng Berempah
















Best
from buku masakan malaysia popular:

500gm udang
60 ml minyak
daun kari
1 bawang besar potong dadu
Bahan kisar:
5 bawang merah
3 bawang putih
1 serai
Bahan rempah:
2 tbs serbuk ketumbar
1 tbs serbuk jintan manis
1/2 tbs serbuk jintan putih
1 tsp serbuk cili
1/2 tsp serbuk kunyit

1 tsp air limau nipis
gula garam secukupnya

Cara-cara:
  1. perap dgn bahan kisar & serbuk rempah & gula, garam selama 30 min
  2. panaskan minyak, tumis daun kari, dan bawang besar sampai perang.
  3. masukkan udang, kacau hingga separuh masak.
  4. taruk air limau nipis, gaul selama 1 min.
  5. angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment