Thursday 26 April 2007

Kek Lapis

Tak cantik, tapi rasa dah sedap. Nak buat memang sehari suntuk, nak habiskan, kejap ajer.

Bahan-bahan:
250 g mentega
80 ml susu pekat
15 biji kuning telur
4 biji putih telur
120 g gula kastor
1 camb Quick 75
90 g tepung gandum
150 g prun tanpa biji, dihiris nipis

sedikit pewarna hijau

Cara-cara

  1. Pukul mentega dan susu hingga putih, ketepikan.
  2. Putar kuning dan putih telur selama 3 min, masukkan gula dan Quick 75, putar hingga kembang dan pekat.
  3. Bubuh tepung berselangseli dengan campuran mentega. Kacau sebati. Asingkan 1/3 adunan, campurkan dengan pewarna hijau.
  4. Alas tin 20 cm dgn kertas timah. Ratakan adunan biasa, biar nipis. Bakar dengan api atas dan bawah pada suhu 180 C, selama 4-5 min.
  5. Cucuk permukaan kek dan tekan dengan sesuatu yg leper. Ratakan adunan biasa lagi dan taburkan prun. Gril keperangan.
  6. Ikuti dengan adunan hijau, biasa, kemudian biasa dan prun.Ulangi proses melapis hingga habis. Supaya kek lapis tahan lama, bakar seperti membakar kek biasa, pada suhu 190 C selama 15 min agar ia benar-benar masak.
resepi yang sama diatas, tp taruk haw flake. sedap juga.

No comments:

Post a Comment