Saturday 31 January 2009

Mee Kari

Thursday 29 January 2009

Simple Pakistani Lamb Curry


Bahan:
600gm lamb
1 tin chopped tomato
1/2 cwn daun ketumbar cincang
1 labu besar bawang besar-potong dadu
3 ulas bawang putih*-tumbuk
3 hiris halia-tumbuk*
1 sb jintan manis*-tumbuk (atau guna yg serbuk)
1 sb biji ketumbar*-tumbuk(atau guna yg serbuk)
1 sb garam masala*-optinal
5 biji cili hijau-optional
1/4 cwn minyak masak
1 sb ghee-optional
garam

Cara:
  • masukkan daun ketumbar dan tomato dalam blender, kisar hingga hancur.ketepikan
  • panaskan minyak, tumis bawang besar hingga lembut. masukkan bahan *. tumis hingga wangi.
  • masukkan kambing. biarkan 2 min. dan masukkan daun ketumbar dan toamto yga dikisar.
  • masukkan cili hijau ikut kepedasan. perlahankan api. masak hinggau daging lembut. sekali sekala kacau megelakkan hangit.
  • masukkan kentang . masukkan perasa.

Udang Masam Manis

Resepi C&P dari CMG:

BAHAN-BAHANNYA :-)

500 g udang galah
1 biji bawang besar dipotong bulat
2 ulas bawang putih, dititik
1 camca besar cili kisar
1/2 cawan sos cili thai
2 camca besar sos tomato
1 camca besar sos tiram
1/2 cawan air
1 camca besar kicap cair

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Udang dibuang kotoran dikepala, cuci bersih, gaul kunyit dan sedikit garam, goreng hingga kemerahan, angkat dan toskan.
  2. Tinggalkan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih dan cili kisar hingga garing, masukkan sos cili thai, sos tomato, sos tiram, gaul rata. Tuang air dan masak hingga mendidih.
  3. Masukkan udang dan kicap cair, gaul rata dan masak dengan api kecil hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh dialihkan ke dalam bekas sesuai. Hias dengan hirisan daun sup sebelum dihidangkan.

Razor Clam Masak Tumis Serai

Tumis bawang putih, serai & halia, masukkan clam, tutup periuk..masak dlm 5 min..siap..tak perlu taruk garam or perasa..semua dah ada rasa..senang..bangat..ada lagi 1 kilo yg tak masak..tak tau nak masak apa lagi..kita org dah naik muak pulak dah..

Monday 26 January 2009

Cookie Dough Cheesecake


Resepi dah ada kat previous entry, click here
cuma kali ni utk base guna biskut digestive , dan utk filling double sukatan sebab guna acuan yg besar.

Sunday 11 January 2009

Swiss Roll


resepi dari Apek + MakLang + Ain....terima kasih..terima kasih..5* to this recipe

Bahan-bahan
6 biji telur gred A @ B
4oz gula castor
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu bsr ovelet
3oz tepung gandum
1 sudu bsr susu tepung
4oz mentega cair
sedikit coklat emulco
jem strawberri secukupnya

Cara:

  • Telur,gula,ovelet,baking powder,esen vanilla,tepung gandum dan susu tpg msk dlm bekas dan dipukul dgn kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit)
  • Adunan dah gebu akan jadi camni
  • Masukkan mentega cair,kemudian kacau rata ngan sudit kayu
  • Asingkan sedikit adunan tadi (skit je setakat nak buat line) ke dalam bekas lain,kemudian masukkan coklat emulco.Kacau rata kemudian masukkan adunan coklat ini ke dalam piping bag
  • Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya[/b]
  • Paipkan adunan coklat td di atas adunan yg diratakan dlm loyang
  • Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi dari atas ke bawah
  • Bakar dlm oven selama 20 minit dgn suhu 170darjah celcius.
  • Apabila kek sudah masak dan sudah betui2 sejuk, terbalikkan ke atas sekeping kertas kemudian sapukan jem sehingga rata....tolong jgn sapu kuat2
  • Setelah jem disapu rata,gulung kek tadi perlahan2 sehingga kemas. Dah gulung, bolehlah dipotong camni

  • Nota mklang :
- jgn lebihkan masa pembakaran nanti terlampau garing susah lak nak gulung..pecah kulit swissroll
- jgn buat nipis benor..susah nak gulung nanti
- time nak gulung tu...cubalah berlembut skit ngan swissroll...kalau ganas2 tersiat plak kulit swissroll yg cantik gebu tu..kulit swissroll ni jenis FRAGILE
- korang nak buat batik jawa ke..batik marble ke...batik kalerpul ke...ikut sukahati koranglah ye!
- filling tu boleh jugak letak bcream,choc., jem, blueberi..yg mklang buat tu mklang letak blueberi..sodappp :P
-pastikan kek sejuk dulu barulah gulung...kalau tak melekat kat paper kuih
- masa sapu jem tu cuba jangan ditekan kek tu sangat...tu sbb kulit dia melekat..
- kalau perhatikan tepung tu nampak skitkan...takpe...jgn risau..
- alas loyang ngan paper kuih tu...biar terjulur dari loyang pun takpe..senang nak angkat...jangan kedekut paper kuih tau... :-D
- nak guna sponge mix pun boleh...tapi rasalah yg original punya dulu..best ke tak ;-)
-mklang guna loyang sbread 50 petak tu je...loyang tu kan pelbagai guna... ;-)

Friday 9 January 2009

Akok

resepi dari Zaliana

Bahan:
10 biji telur
300gm gula melaka
200ml air
400ml santan-1 tin
2 helai daun pandan
1/2 sk garam
60gm tepung gandum

Cara:
  • masak gula melaka dalam air hingga larut. masukkan sekali daun pandan yg dicarik2.
  • tutup api. biarkan suam. masukkan santan & bahan lain. kacau sebati. tapis.
  • panaskan acuan akok/ muffin tray. dalam oven 210 degC. letak lapisan paling atas dlm oven. masukkan sedikit minyak dlm acuan. biarkan minyak panas.
  • tuangkan bancuhan akok setinggi 1".
  • kuih akan mengembang. bila di sejuk akan kecut balik. sejukkan.



Thursday 8 January 2009

Sticky Caramelized Chicken Wings

resepi tokok tambah dari hana

Bahan:
10 ketul wings
1 sk garam
1 sb serbuk lada putih
4 ulas bawang putih-tumbuk dgn kulit
1 inci halia-tumbuk halus
4 sb minyak masak

Sos:
1 sb cili sos
2 sb bbq sos
1 sb fish sos
1 sb kicap
2 sb honey
2 sb golden syrup

Cara:
  • perap wings dgn garam + lada putih 3 jam.
  • panaskan minyak. tumis bawang putih & halia kejap..masukkan wings.. goreng 5 min.
  • massukkan bahan sos. tutup kuali. masak hingga pekat. sekali sekala kacau mengelakkan hangit.


Lobster with Burned Butter Sauce


Bahan:
1 ekor lobster
4 sb butter
2 bawang putih-cincang
parsley-cincang
garam, pepper
lemon

Cara:
  • rebus lobster hingga masak. belah dua. panaskan pan. masukkan butter, masak hingga cair, masukkan bawang putih, garam & perasa. bila hampir perang, masukkan parsley. tuang atas lobster. perah dgn sedikit lemon.

Moist Chocolate Cake with Ganache

Recipe fr kak izan@myresepi

Bahan-bahan ( 21 x 21 cm )
-2 biji cake sederhana besar

2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
2 cawan gula halus
4 biji telur gred A
250 gm buttercup
2 sudu kecil esen vanilla
1 cawan serbuk koko
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas
1/2 cawan susu cair

Cara-cara

  • Masukan serbuk koko,gula halus dan air panas dan jerangkan atas dapur dgn api yang kecil sambil dikacau rata dan berkilat sejukan dan tuangkan susu cair kacau rata dan ketepikan.
  • Pukul butter dan gula hingga kembang dan masukan telur sebiji-sebiji,vanilla di gaul rata dan ayak tepung dengan baking powder 3 x baru masukan tepung berselang selikan dengan pes coklat tadi dan digaul hingga rata-rata
  • Masukan dalam loyang 9 x 9 dan bakar selama 1 jam pada suhu 180 darjah api atas bawah.
  • Sejukan kek dan dibahagi 3 atau biarkan begitu saja
  • Untuk toppingnya satukan 100 gm coklat masak, 1 sudu besar susu pekat manis dan 3 sudu besar air panas dan cairkan secara double boiler hingga pekat dan curahkan diatas kek dan hiaskan ikut suka.Selamat mencuba.

Ganache:
175ml double cream
225g plain choc-chopped
25g butter
panaskan cream hinga sekali mendidih . alihkan dari stove. masukkan choc. kacau hingga choc cair. masukkan butter. kacau lagi hinga hampir pekat. curah atas cake

Sunday 4 January 2009

Bingka Telur


Bahan-bahan (15 org=2 loyang)

6 biji telur
2 cwn air pandan
2 tin santan (400mlX2) - kali ni guna 1 tin + 1 tin air
3 cwn tepung gandum
1 tsp garam
2 cwn gula
4 tbs butter-cairkan

Cara-cara

  1. blend semua bahan, hingga tepung tak berketul2.
  2. tarukkan 1 tbs minyak dalam loyang..lenserkan. masukkan dalam oven.
  3. bila loyang sudah panas, masukkan bancuhan kuih setinggi 3". sedap nipis2.
  4. masak sehingga perang.